Tuesday, July 10, 2012

Pesantran

Untuk mengelak keserabutkan di kampus, jom kita sharing² di sini. Sebenarnya dah lama aku nak kongsi benda ni, tapi harini baru kesempatan. Jom jelajah! ini siri jelajah aku, emak, najib dan adik ke Indonesia.

IMG_4961 - Copy
Gunung Merapi, tempat pertama kami pergi. Jauh. Sangat jauh. Gunung ni pernah menelan ribuan nyawa. Di sini ada muzium gunung berapi. Sedang lepak² disitu, tiba-tiba azan berkumandang. Ya Allah sayu rasa…




IMG_5013

Seterusnya kami ke ladang straberi. 1 bakul ni Rm 12.00 sahaja. Murah!.







IMG_5211

Kemudian kami ke Air Terjun Laskar langit. Ya Allah. tempat dia sangat cantik!. Tak tercemar lagi.






IMG_5269

Sakinah. mula² punya la takut dengan air, last²…..







IMG_5258
Ni mak yang tercinta. Sian mak, penat berjalan. Layan kiteorang. terbaik la mak.








IMG_5179


Ni masjid kitaorang singgah solat. Kat sana memang kuat zikir.






IMG_5059
  Seterunya, ke sawah padi. Dekat je dengan rumah. Uniknya sawah padi di sini di lereng bukit. Pengairan yang sangat sistematik!.







IMG_5047
Ni ondaway jalan nak ke sawah padi. Boleh tahan penat jalan kaki.








IMG_5101
Kat sini kawasan pergunungan, batu-batu kat jalan sangat cantik. Batu-batu dari pecahan gunung berapi.







IMG_5035

Ni aktiviti kat rumah, kakak aku ada beli buku sirah Nabi ke Sakinah, ala yang budak² punya, ada gambar. Aku baca kat dia, entah dia faham ke tidak.





IMG_5132
 
Ni benda wajib. Bakso. Hari pertama boleh la. Sampai hari ke 3,4 muntah² aku makan benda ni. haha.






IMG_5193
Ni masa dekat restauran, beratus ribu habis makan di sini, ribu rupiah la. Haha





IMG_5363
Ni tadika sakinah, aku tak pergi time ni. Kepala+ badan dah tak stabil. Budak² kat sini semua pakai baju seragam warna merah. Abg aku cakap, kalau masa datang ambil, nak tahu mana anak dia, tengak yang pegang penyapu tulah ana dia. Ganaz.haha





IMG_5238
Ni lah abang aku, kak zaza dan sakinah. Dorang belajar pondok di Magelang, Indonesia.
Aku harap ada peluang belajar macam ni. 1 keluarga. haha









-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Alhamdulillah dapat seminggu kat sana. Bukan kata aku ni banyak sangat duit nak pergi melancong. Kebetulan masa tu, tiket sangat murah untuk 1 keluarga. So on je la. Ni pun first time aku naik flight. Jakun beb! haha

Seminggu di Indonesia, macam² aku dapat. Jauh sangat keadaan di sini. Kemajuannya, suasana agamanya. Amalan ibadatnya. Sebenarnya banyak sangat aku nak share, tapi karang panjang sangat. Kalau nak pm. haha².


p/s: lepas ni aku cadang nak pergi Beijing,Guilin. tapi sebelum kahwin la. haha
Orang sibuk nak ke Mekah aku nyimpang ke lain. Jem.

2 comments:

  1. korea jadi tak? kate nak gi korea..

    ReplyDelete
  2. alamak.. korea ek?
    InsyaAllah... ada bajet.. on!

    ReplyDelete

Sila la Komen