Monday, March 31, 2014

Kebaikan yang tiada habis

1011128_10151651520415376_579803327_n

Teringat hadis ni, dapat dari kelas pengajian ustaz, sebelum ke bumi Melaka. Semakin lama kita hidup, semakin membuat kita berfikir. SEPATUTnya la kan. Typicall people, ever don’t care how its flow. Janji hidup dia senang, tak menyusahkan orang lain. Membuat rutin yang sama, ribuan yang seperti itu.

Baru ni, kakak berborak dengan seorang pakcik yang nak pencen/bersara. Pakcik tu berkata , “ Nilai saya berkerja selama 30 tahun nilai dia hanya sehelai tuala (hadiah persaraan)” . 20-30 tahun melakukan rutin yang sama.

Begitu juga buat sang pelajar, kehidupan 3-4 tahun yang sama seperti ribuan pelajar di antara jutaan pelajar. “alah apa nak susah, janji kita ikut cakap Tuhan, tak menyusahkan hidup orang lain dah la” Oh senangnya hidup. Tuhan ciptakan kau untuk itu sahaja?

Perjalanan hidup yang biasa, normal hanya untuk kepuasan diri? Belajar , kerja, kahwin, ada anak, hujung minggu pergi bersiar-siar, pencen, baru nak pergi masjid. O Allah aku mohon perlindungan dari itu.

Moga doakku memohon kehidupan yang “luar biasa” dalam melalui denai-denai kehidupan yang tidak sesekali ku kesali suatu ketika nanti bahkan menjadi kepuasan di akhirat kelak. Amin ya Allah.

Carilah peluang berbuat kebaikan walau sebesar mana kesukaran, nescaya itu lebih memberi manfaat kepada dirimu. Hidup begitu beerti bila memberi.

No comments:

Post a Comment

Sila la Komen