Saturday, February 11, 2012

Dicantas, semakin bertunas pula….

Hidup ni, memang, macam² yang datang kita tak boleh nak duga. Rezeki, dugaan, cubaan, dan sebagainya yang boleh datang dalam macam² bentuk+ rupa. Kadang-kala rezki boleh datang sebagai ujian, dan ujian datang sebaik rezeki. Kita yang perlu bijak dalam menerimanya.

sabar-2Syukurlah.. sabarlah.. Allah, mudahnya kita lafaz. begitu mudah kita dalam menasihatkn org, sabar, syukur, tapi betapa ramai yang dapat melakukannya apatah lagi bila kena atas diri sendiri.

Patutlah Allah menemukn aku 1 kata² hikmah, iaitu SABAR DALAM BERSABAR. Ya memang! dalam bersabar kita perlu bersabar. Bila² masa kita boleh diuji. Sabar waktu bila?? Setiap waktu, waktu kita beribadat dgn Allah, bermuamalah dgn manusia, dgn tiap² makhluk di bumi ni.

Sabar_by_MUSA_KUUMANabi pesan, kalau nak tgk kebijaksaan seseorang tu, lihat la time dia marah. Tak perlu tgk pointer. Percayalah, semakin kuat kita ingin bersabar, semakin kuat diuji dan semakin iman teruji yang akhirnya membentuk diri.Dan sesungguhnya Allah bersama orang² yg sabar. Jadilah macam dahan pokok, even dicantas, bertunas baru plak dia.

Nak kongsi skit, semalam jadi fesi kat sebuah sekolah, ada aktiviti malam, kena jaga 1 kumpulan, atas kecuaian aku, 2org budak terjatuh dalam longkang, Qayyum dan Saiful. Menangis budak tu, mujur takda apa2. Minta maaf, its my fault takda niat nk buat korang cmtu.

2 comments:

  1. jatuh dlm longkang?bersabar itu kan penting..hehe ^_^ sikit je tu ye dak?

    ReplyDelete
  2. tu la.. sian budak2 tu.. xberniat pn....

    ReplyDelete

Sila la Komen