Tuesday, October 4, 2011

Menulis jap…

Assalamualaikum.
Lama tak menulis blog. So petang2 yang redup ni, aku nak amik sedikit kelapangan yang dikurniakan Allah swt untuk tulis blog. Kadang2 kita mempunyai pelbagai pandangan, luahan untuk nak dikongsi, tapi mungkin sebab tiada medium sebenar dalam meluahankan di lubuk hati.

Sesetengah orang dia meluahkan perasaan, ketidakpuasan , sakit hati melalui penulisan dia, contoh cerpen ke, lirik lagu ke pe ke, tak kisah la janji melontarkn apa yang terbuku di hati itu lebih baik.
Hari ni tak ada apa2 sangat nak dikongsi, cuma nak bagitahu seronoknya berkawan. Spesifiknya kawan susah senang. Apa2 masalah terus roger. Kawan ni ada pelbagai jenis yang boleh dikelaskan. Tapi apa yang aku nk cerita harini tentang kawan susah senang.
Dalam keadaan di U ni, kawan la antara orang paling penting dalam kita mendevelopkan diri kita. betul Nabi s.a.w cerita dalam hadisnya yang panjang mengenai kawan. Berkawan dengan orang jual wangi , paling kurang dapat tester pn jadi. Percayalah bila korang jumpa kawan susah senang, rasa berkawan itu sangat lain. Indah bila berukhuwwah bila mana rasa berkawan tu bukan hanya pada perasaan tapi kat hati.
Kawan ni tak kisah la lelaki ke perempuan. Dengan lelaki lain caranya, dengan perempuan pun kene ada caranya. Sebab lelaki dengan perempuan kene jaga ikhtilat iaitu perbatasan pergaulan antara lelaki dan perempuan. Kene jaga tu, nak2 berkenaan hati. Bab2 hati ni memang kena amik serius. Kalau ada perasaan tu awal2 dah kena buang, sebab kalo boleh berkawan tu biarlah kerana Allah, teringat sebahagian hadis yang mana menyebut antara 7 golongan yang mendapat pelindungan arash Allah swt di akhirat nanti ialah pemuda2 yang berkasih sayang kerana Allah swt.
Bab ikhtilat ni aku bukan ustaz, bukan alim ulama, apatah lagi ahli fatwa dalam meng ijtihad hukum. Tapi sekadar mampu beri pandangan, sesetengah orang tak faham keadaan sekarang ni (macam la aku faham sgt), bukan ape kadang2 tu … maleh nak cerita. Tapi kalau saidinar Umar dulu jmpe perempuan pun beri salam, cerita ni ada diriwayatkan. nak tahu lebih, tnye la ustaz2 yang lebih mahir. So jangan la syadid sangat bab berikhtilat ni. Sampai menyusahkan dalam berorganisasi. So berkwan la tapi jaga batasan. Psl beri salam,jumhur ulama’ ckp selagi mana x timbul fitnha, niat elok xpe.

Bab2 kawan2 dengan perempuna ke pe ke, ustaz azhar ada citer bab ni, Hukum lelaki berhubung dngn perempuan atas dasar berkenalan, beri mklumat, adalah harus, borak saja2 makruh, sampai menimbulkan nafsu HARAM. Jadi dalam berorganisasi apatah lagi terutama dalam bergerak kerja. INGAT TU KAWAN2!!!

sekian.

No comments:

Post a Comment

Sila la Komen